Data: 2007-01-29 19:06:35
Temat: Re: Sało
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista wrote:
> "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
> news:eplat1$9r5$1@news.onet.pl...
>> Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego
>> przepisu?Jak tak,
>> to według którego?
>> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
>
> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek
> (nie
> słonina), który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje.
> Wiesza się
> je aby dojrzało...
> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
W moich okolicach ten tłuszcz sie czysciło z błon, kreciło
przez maszynke, dodawało dużo czosnku, soli, pieprzu,
majeranku, potłuczonego w moździerzu ziela angielskiego,
mieszało sie i albo upychało w wymoczonym pecherzu , albo
zawijało w folie, w takie jakby rolady. Idealnie smakowało
po zamrozeniu na kilka dni.
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
|