Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "altf4" <a...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Schweinhaxn i Semmelknödel
Date: Sun, 3 Feb 2002 21:54:56 +0100
Organization: xyz
Lines: 33
Sender: t...@p...onet.pl@pa8.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <a3k81s$2df$1@news.onet.pl>
References: <a3hifo$45h$5@news.onet.pl> <a3hj9n$rcc$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "altf4" <a...@p...com>
NNTP-Posting-Host: pa8.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1012769660 2479 213.77.210.8 (3 Feb 2002 20:54:20 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Feb 2002 20:54:20 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94554
Ukryj nagłówki
Dzięki. To moze mi rozszyfrujesz z czego był sos? Kelner byl na tyle
uprzejmy ze pozwolil mi wziac menu. Cytuje:"A hoiwade schweinshaxn,
kartoffegnedl in da saiwagmachten soss, daua gibt's aan krautsolod"
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:a3hj9n$rcc$1@news.tpi.pl...
> "altf4" <a...@p...com> wrote:
>
> >W Monachium w znanej knajpie Lowenbraukeller zajadalem sie bawarska
golonka
> >z sosem, knedlami, salatka oraz oczywiscie Weissber'em. Bylo extra.Czy
ktos
> >wie jak
> >sie te ich schweinehaxen przyrzadza?
>
> i kluchy też od Waldemara - Jemu dziękować
>
> Semmelknödel: dodatek do mięsiw, czyli do ww golonki i wołowiny
>
> 400g czerstwego (po polsku, nie po czesku) pieczywa (bułka,
> tost) pokroić na drobne kostki. Ugotować 0.25l mleka i wrzątkiem
> zalać bułkę. Po 5-10 minutach jak przestygnie dodac dwa jajka,
> 80-100g mąki lub grysiku, sól, gałkę muszkatołową i drobno
> posiekane odrosty pietruszki (tak pół pęczka). Wymieszać aby wyszło
> gładkie ciasto. Jak ciaplate wyjdzie, to dodać trochę mąki lub
> grysiku ew. tartej bułki. Ugotować 2 l osolonej wody. Do tej
> wody włożyć uformowane z ww ciasta kluchy. Wodę doprowadzić do
> wrzenia i skręcić na minimum. Pokrywkę lekko uchylić. Do
> formowania klusek, ręce zwilżyć wodą, aby się nie kleiło. Z tej ilości
> ciasta wychodzi 12 klusek (są dość duże). Kluchy są gotowe jak
> wylezą na powierzchnię wody.
>
|