Data: 2002-02-03 20:54:56
Temat: Re: Schweinhaxn i Semmelknödel
Od: "altf4" <a...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzięki. To moze mi rozszyfrujesz z czego był sos? Kelner byl na tyle
uprzejmy ze pozwolil mi wziac menu. Cytuje:"A hoiwade schweinshaxn,
kartoffegnedl in da saiwagmachten soss, daua gibt's aan krautsolod"
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:a3hj9n$rcc$1@news.tpi.pl...
> "altf4" <a...@p...com> wrote:
>
> >W Monachium w znanej knajpie Lowenbraukeller zajadalem sie bawarska
golonka
> >z sosem, knedlami, salatka oraz oczywiscie Weissber'em. Bylo extra.Czy
ktos
> >wie jak
> >sie te ich schweinehaxen przyrzadza?
>
> i kluchy też od Waldemara - Jemu dziękować
>
> Semmelknödel: dodatek do mięsiw, czyli do ww golonki i wołowiny
>
> 400g czerstwego (po polsku, nie po czesku) pieczywa (bułka,
> tost) pokroić na drobne kostki. Ugotować 0.25l mleka i wrzątkiem
> zalać bułkę. Po 5-10 minutach jak przestygnie dodac dwa jajka,
> 80-100g mąki lub grysiku, sól, gałkę muszkatołową i drobno
> posiekane odrosty pietruszki (tak pół pęczka). Wymieszać aby wyszło
> gładkie ciasto. Jak ciaplate wyjdzie, to dodać trochę mąki lub
> grysiku ew. tartej bułki. Ugotować 2 l osolonej wody. Do tej
> wody włożyć uformowane z ww ciasta kluchy. Wodę doprowadzić do
> wrzenia i skręcić na minimum. Pokrywkę lekko uchylić. Do
> formowania klusek, ręce zwilżyć wodą, aby się nie kleiło. Z tej ilości
> ciasta wychodzi 12 klusek (są dość duże). Kluchy są gotowe jak
> wylezą na powierzchnię wody.
>
|