Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeed.freene
t.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-m
ail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Serce z ciasta - prośba
Date: 22 Aug 2001 12:36:20 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 32
Message-ID: <9m0904$lou$2@sunnews.cern.ch>
References: <9lvhp1$4nb$7@news.tpi.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 998483780 22302 (None) 137.138.32.83
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence 70% Cacao
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63688
Ukryj nagłówki
Maja Krężel <o...@f...onet.pl> wrote:
> Moje starsze dziecię wymyśliło sobie, że koniecznie chce tort/ciasto
> w kształcie serca.
Są foremki w kształcie serca -- mam nawet taką i czasem piekę dla hecy
serduszko -- zdarzyło mi się ostatnio nawet tartę ze szpinakiem w tym upiec
:-)))
> Tak po prostu, bez okazji. Kształt pal licho, łatwo da się wykroić, ale z
> czego zrobić polewę, żeby było i ładnie (czyli krwiście czerwono) no i
> smacznie.
Galaretka wiśniowa? Albo biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami poukładanymi
na wierzchu, polanymi galaretką truskawkową? Tort szwarcwaldzki z wiśniami
nie tylko w środku, ale i na wierzchu? Biszkopt z malinami i galaretką?
> Najlepiej, gdyby kolory dało się zrobić naturalnie, ale ostatecznie
> zaakceptuję barwniki spożywcze.
No to może na wierzch masę marcepanową zabarwioną albo barwnikiem, albo np.
sokiem z buraka?
> Przy okazji może macie jakiś pomysł na smaczny, ładny, czerwony krem do
> przełożenia :)
Pomysłu na ogniście i krwiście czerwony, to nie mam, ale np. różowy to się da
zrobić -- na przykład krem budyniowy zabarwiony barwnikiem, albo mus z malin
z bitą śmietaną z dodatkiem żelatyny, albo takiż mus z wiśni. Jak mi jeszcze
coś przyjdzie do głowy, to napiszę :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|