Data: 2001-08-22 12:36:20
Temat: Re: Serce z ciasta - prośba
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maja Krężel <o...@f...onet.pl> wrote:
> Moje starsze dziecię wymyśliło sobie, że koniecznie chce tort/ciasto
> w kształcie serca.
Są foremki w kształcie serca -- mam nawet taką i czasem piekę dla hecy
serduszko -- zdarzyło mi się ostatnio nawet tartę ze szpinakiem w tym upiec
:-)))
> Tak po prostu, bez okazji. Kształt pal licho, łatwo da się wykroić, ale z
> czego zrobić polewę, żeby było i ładnie (czyli krwiście czerwono) no i
> smacznie.
Galaretka wiśniowa? Albo biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami poukładanymi
na wierzchu, polanymi galaretką truskawkową? Tort szwarcwaldzki z wiśniami
nie tylko w środku, ale i na wierzchu? Biszkopt z malinami i galaretką?
> Najlepiej, gdyby kolory dało się zrobić naturalnie, ale ostatecznie
> zaakceptuję barwniki spożywcze.
No to może na wierzch masę marcepanową zabarwioną albo barwnikiem, albo np.
sokiem z buraka?
> Przy okazji może macie jakiś pomysł na smaczny, ładny, czerwony krem do
> przełożenia :)
Pomysłu na ogniście i krwiście czerwony, to nie mam, ale np. różowy to się da
zrobić -- na przykład krem budyniowy zabarwiony barwnikiem, albo mus z malin
z bitą śmietaną z dodatkiem żelatyny, albo takiż mus z wiśni. Jak mi jeszcze
coś przyjdzie do głowy, to napiszę :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|