Data: 2002-03-10 18:21:01
Temat: Re: Serek olomunski
Od: kheldar <k...@f...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tomasz Maranski" <m...@g...pl> napisał w
news:a6ddff$2qq$1@sunsite.icm.edu.pl:
> Z czego jest serek olomunski ( chyba tak sie to pisze) i do czego go
> mozna wykorzystac?
> Jest w Hicie w Warszawie za kolo 3 zl.
>
> --
> Tomasz Maranski
Ja mialem okazje jesc go jako przystawke w czeskiej restauracji. Byly to
okragle, niewielkie (3 cm srednicy) kawalki opanierowanego serka. Panierka
byla chyba standardowa, z bulki, a mimo to ser nie rozplywal sie (dopiero
po rozkrojeniu ale tylko troche ;)
W dodatku wcale nie smierdzial :)
Za to wyjatkowo paskudny smazony ser czeski to Hremelin (czy jakos tak).
Ten smierdzi dosyc ostro i wyglada jak nieapetyczna, szara masa (oczywiscie
po pozbawieniu go panierki).
Reasumujac, najlepszy jest taki bialy, nazywa sie chyba Eidam i nie dosc,
ze jest pyszny, to jeszcze fajnie sie ciagnieeeee. Mniam :)
pozdrawiam
kheldar
|