Data: 2004-08-19 15:11:36
Temat: Re: Sernik z brzoskwiniami
Od: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Znalazlam jeszcze cos takiego :)
Sernik z brzoskwiniami
Skladniki
Spód: 2 szklanki maki, pól szklanki cukru pudru, 3 zóltka, pól kostki
margaryny, 3 lyzki smietany, lyzeczka proszku do pieczenia; 5 swiezych
brzoskwin lub 10 polówek brzoskwin z puszki, 20-25 dag rodzynek.
Masa serowa: 50 dag sera, 5 jaj, niepelna szklanka cukru, cukier waniliowy,
lyzka maki ziemniaczanej
Masa kokosowa: 20 dag wiórków kokosowych, pól kostki margaryny, pól szklanki
cukru
Sposób przyrzadzania
Spód: Z podanych skladników zagniesc ciasto, rozlozyc je pólcentymetrowa
warstwa w duzej formie. Na ciescie ulozyc brzoskwinie pokrojone w cwiartki i
posypac je sparzonymi rodzynkami.
Masa serowa: Zóltka utrzec z cukrem, nastepnie wymieszac z dwukrotnie
zmielonym serem, cukrem waniliowym, maka, ana koncu - z piana zbialek. Mase
serowa rozlozyc na owocach.
Masa kokosowa: Margaryne utrzec z cukrem na puch i, dalej ucierajac, wsypac
wiórki. Nastepnie równomiernie rozlozyc mase kokosowa na warstwie sera i
lekko ugniesc reka, aby sie nie kruszyla po upieczeniu. Piec 60 min w
temperaturze 200°C. Po 20-30 min przykryc ciasto folia aluminiowa, aby
wierzch sie nie spalil. 100 g - 245 kcal.
|