Data: 2001-01-08 01:28:01
Temat: Re: Sezamki
Od: "Kefir \(P.L.\)" <k...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Robert Keller" <n...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:3A575D42.D71D03A9@kki.net.pl...
> Czy macie moze jakies sprawdzone sposoby na zrobienie w domu sezamkow? -
> bylabym bardzo zobowiazana.
> A moze znacie inne przepisy na jakies slodkie "chrupanki"? "Chodza za
> mna" ostatnio jakies takie batoniki zbozowe, slodkie przegryzki
> bakaliowo-zbozowe. Macie jakis pomysl jak zrobic wlasnym sumptem cos
> takiego?
> Pozdrawiam
> Aneta
>
Ja wyprobowalem swietny przepis z jakiejs strony... juz nie pamietam, czy to
bylo na proszynskim, czy w archiwum grupy.
Wklejam przepis i zycze smacznego, bo naprawde dobre. (Nie do konca
chrupiace, ale naprawde pycha)
Składniki
10 dag suszonych moreli, po 5 dag suszonych jabłek, rodzynek, siekanych
orzeszków pistacjowych, wiórków kokosowych i płatków migdałowych (lub
posiekanych migdałów), 15 dag płatków owsianych górskich, 8 dag masła, 8 dag
miodu, jajko, po szczypcie soli, cynamonu i mielonego ziela angielskiego;
pergamin do wyłożenia formy i całe obrane migdały do dekoracji
Suszone owoce posiekać, dodać rodzynki i zalać w misce gorącą wodą. Zostawić
na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Płatki owsiane uprażyć na patelni
bez tłuszczu, ostudzić. Masło i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu,
ostudzić. Dodać jajko i ubić na puszystą masę. Dodać przyprawy, płatki
owsiane, migdały i orzeszki pistacjowe. Suszone owoce dobrze odsączyć na
sitku i także dodać do masy. Blachę wyłożyć pergaminem. Dwoma łyżeczkami
układać ciasteczka na blasze (łyżeczki maczać w ciepłej wodzie, aby masa się
nie kleiła). Na każdym ciasteczku położyć migdał. Piec w nagrzanym
piekarniku 20-25 minut
|