Data: 2002-03-29 13:09:48
Temat: Re: Shoarma
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
drobne poprawki i uzupełnienia tłumaczenia
> Składniki
> 1/4 cup vinegar(ocet winny)
ocet
> 1/4 cup olive oil
oliwa
> 3 tbl lemon juice(cytrynowy sok)
> 3 cloves minced garlic(ząbki siekane czosnku)
> 1/2 tsp cinnamon, allspice, nutmeg, black & white pepper, dry fine oregano
cynamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz czarny i biały,
oregano suszone
> and salt(przyprawa arabska np.DUCROS)
sól
> 2 bay leaves (liście czego?)
bobkowe, inaczej laurowe
> 2 cups yogurt
jogurt
> 1 tomato (pomidorek)
nooo większe. Pomidor ;-)
> 1 1/2 lbs of lamb or beef sliced 1" x 2" (baranina lub wołowe pocięte w
> kostkę)
nie, w plasterki 25.4 x 50.8 mm
>
> Steps:
>
> Combine the first 8 ingredients in a bowl and marinate the lamb (or beef)
> in it for 6 hours.
( wszystko wymieszać do kupy i odstawić na 6 godzin)
> Grease a saucepan with oil and heat.
> Add the marinated lamb (or beef) and cook until tender.
(Usmażyć na patelni i poddusić)
> Serve it with Pita bread and tahini sauce (see below), mint leaves,
> tomatoes and onions.
(pakować w chlebek pita z cebulą pomidorem i liśćmi mięty-alternatywnie z
sosem tahini,opis poniżej)
nie, wszystko do kupy
> (Alternatively, you may hook the pieces of meat on small wooden skewers
> and
> grill on charcoal until tender).
alternatywnie nabić na patyki i smażyć na grylu.
Waldek
|