Data: 2001-12-04 12:26:07
Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
Od: d...@e...net.ae (Tomek W)
Pokaż wszystkie nagłówki
Krysia Thompson wrote:
>
> >> kropel ostrego oleju Czosnek utrzec z sola i cukrem, dodac ostry
> >> olej, jogurt, wymieszac z ogorkiem. Do chleba pita wlozyc plaster
> >> salaty, mieso lub falafel, zalac sosem i jesc. ":M. Basset
> >T o n i e j e s t s h o a r m a !!!!
> >m-gosia
> a co?
> krysia
> K.T. - starannie opakowana
Shawarma /tak tu w Emiratach pisza i nazywaja /to skrawki miesa kurzego
lub baraniego zlepionego razem w ogromniasty stozkowy slup
i potem opiekanego na obrotowym ruszcie /dlugo -caly wieczor/
i co sie troche przypiecze to scinanego jak to Krysia dramatycznie
opisala.
Te scinki pakowane sa do chlebka /pity/ nazwany przez nas "beret" wraz z
frytkami. ogorkiem kiszonym i sosem / +- jak wg Magdaleny B./
i to jest shawarma/ szalerma / . Zadnej kapusty !!!
Lepsze rozna dodaja jeszcze luzem pikle -marynowane oliwki,rzepe.ogorka
i cos tam.
W dobrym roznie jest to pysznnne !!!
Kebab to tu sa kielbaski z mielonego miesa -baraniego przewaznie.
Tez moga byc wpakowane do bereta ;-). Marne nawiasem mowiac.
Aby juz dokonczyc wyjasnienia to falafel to takie kulki jarzynowe
smazone
w goracym oleju
Taka jest emiracka nomenklatura kebabowa . Aha! shawarmy samemu zrobic
sie
praktycznie nie da. Do tego potrzebny jest ten ruszt gazowy rozen i
silniczek
obracajacy go. Zadne tam podsmazanie .To nie bedzie to.
Pozdrowienia
Tomek W
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|