Data: 2000-12-02 18:19:38
Temat: Re: Skorka pomaranczowa
Od: "Ania Małażewska" <a...@f...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Moja mama zawsze robi swietna skorke pomaranczowa do ciast w nastepujacy
sposob:
Swierza skorke moczy sie kilka monut w wodzie (jesli skorka jest sucha to
trzeba ja moczyc kilka godzin, az zmieknie)
nastepnie trzeba ja obgotowac (ok. 0.5h), po czym wode wylac.
Sporzadzic syrop- 1szkl wody +1szkl cukru (lub nawet 2 szkl), zalac tym
skorke i gotowac przez kilka godzin na b.malym ogniu az woda wyparuje z
syropu (tzreba uwazac aby sie nie przypalilo)
Gdy juz woda nam sie wygotuje i skorka wchlonie cukier mozemy ja rozlozyc na
troche na talerzu aby przeschla.
Co do przechowywania to ja trzymam tak ugotowana skorke w zamrazalniku i
jest to sposob bardzo dobry. Skorka jako ze jest slodka to nie zamarza,
zawsze jest miekka i gotowa do uzycia. No i mozna ja przechowywac bardzo
dlugo.
Ania
Użytkownik Maria U. <m...@f...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@f...onet.pl...
> Chcialam zapytac jak sie robi skorke pomaranczowa? Taka smazona, do
> ciast.
> Byc moze to glupie pytanie, ale nigdy jej nie robilam. Acha, i jak ja
> przechowywac, i jak dlugo mozna?
> Z gory dziekuje i pozdrawiam
> Maria
>
>
|