Data: 2000-12-02 09:15:07
Temat: Re: Skorka pomaranczowa
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Maria U." <m...@f...onet.pl> wrote in message
news:3A2795F1.BD5920D8@friko6.onet.pl...
> Chcialam zapytac jak sie robi skorke pomaranczowa? Taka smazona, do
> ciast.
> Maria
SKÓRKA POMARANCZOWA
Ja robię ja tak( kiedys dostalam ten przepis od pewnej starszej pani- jej
juz nie ma na tym swiecie a przepis zyje).
Skorki w calosci zalewamy woda na 24 godziny. Nastepnie wylewamy wode,
zalewamy swieza, zagotowujemy i wylewamy. Jeszcze raz zalewamy, zagotujemy,
dodajemy 1 kg cukru(na skorki z 1 kg)i gotowac 3-4 dni po ok. 1,5
godz.dziennie.Woda paruje, syrop ma byc dosc gesty az skorki robia sie
szkliste.Gorace wkladamy do sloikow( po brzegi) i zakrecamy. To wszystko.
Nie zrywamy miazszu. Jezeli chcemy dodac skorki do ciasta- wyjmujemy je 2
dni wczesniej-aby troche przeschly. Kroimy wedlug potrzeby- w kostke, w
paseczki...
Tak zrobiona skorka jest jak Lenin - wiecznie zywa- mozna ja
przechowywac latami.
Moze komus sie przyda na swieta i nie tylko Jola
|