Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Skorka pomaranczowa
Date: Sat, 2 Dec 2000 10:15:07 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 27
Message-ID: <90aeg4$7oc$1@news.tpi.pl>
References: <3...@f...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 975748420 7948 213.25.246.186 (2 Dec 2000 09:13:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Dec 2000 09:13:40 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38155
Ukryj nagłówki
"Maria U." <m...@f...onet.pl> wrote in message
news:3A2795F1.BD5920D8@friko6.onet.pl...
> Chcialam zapytac jak sie robi skorke pomaranczowa? Taka smazona, do
> ciast.
> Maria
SKÓRKA POMARANCZOWA
Ja robię ja tak( kiedys dostalam ten przepis od pewnej starszej pani- jej
juz nie ma na tym swiecie a przepis zyje).
Skorki w calosci zalewamy woda na 24 godziny. Nastepnie wylewamy wode,
zalewamy swieza, zagotowujemy i wylewamy. Jeszcze raz zalewamy, zagotujemy,
dodajemy 1 kg cukru(na skorki z 1 kg)i gotowac 3-4 dni po ok. 1,5
godz.dziennie.Woda paruje, syrop ma byc dosc gesty az skorki robia sie
szkliste.Gorace wkladamy do sloikow( po brzegi) i zakrecamy. To wszystko.
Nie zrywamy miazszu. Jezeli chcemy dodac skorki do ciasta- wyjmujemy je 2
dni wczesniej-aby troche przeschly. Kroimy wedlug potrzeby- w kostke, w
paseczki...
Tak zrobiona skorka jest jak Lenin - wiecznie zywa- mozna ja
przechowywac latami.
Moze komus sie przyda na swieta i nie tylko Jola
|