Data: 2003-01-11 17:59:16
Temat: Re: Skrzydelka
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avpik8$k9a$1@news.tpi.pl...
> Jak spam to spam ;-).
> Kupilam dzis kilogram skrzydelek - maja byc jutro na obiad
> / walkie-talkie!
fiu,fiu,fiu
oj, walkie dzisiaj masz zdecydowanie swoj dzien, ale cie wzielo kulinarnie
:))))
zerknij na watek 'Kurczak w miodzie" kilka oczek nizej i tam fajny przepis
na skrzydelka aniared zapodala
-----------------------------
tu Magdy Bassett (Magda gdzie jestes????)
4-6 udek
2 kwasne jablka
so, pieprz i majeranek
oliwa do smazenia
W glebokiej patelni obsmazyc udka ze wszystkich stron na oliwie. Posypac
sola, pieprzem i lyzeczka majeranku, dodac obrane i pokrojone na kawalki
jablka i zakac szklanka wody. Przykryc i dusic przez 15 minut.
Podac z ryzem lub ziemniakami, lub z ciekawa salata i chlebem czosnkowym.
Pieczywo czosnkowe
Bulke paryska albo maly chleb przeciac wzdluz.
Zabek czosnku zmiazdzyc i zmieszac z lyzka masla. Posmarowac tym bulke,
zlozyc i zawinac w folie aluminiowa. Piec w goracym piecu 15 minut.
---------------------------------
Składniki:
podudzia lub skrzydełka
4 ząbki czosnku
przyprawy: papryka ostra lub słodka ( zależy jak kto lubi), imbir, tymianek,
majeranek, warzywko, sól cebulowa
miód płynny
Wykonanie:
Skrzydełka, podudzia wrzucić do gotującego się wywaru z przyprawami (
czosnek wyciśnięty), gotować pół godziny bez przykrycia. Wyłożyć na blaszkę,
posypaź papryką, polać miodem i piec w piekarniku.Czas pieczenia-okolo
godziny, aż się zarumieniąmiód przed polaniem najlepiej podgrzać
Edyta
--------------------------------------------
Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki koncentratu
pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty lub
nieci mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to wszystko,
wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
wyciagasz same kostki.
Smacznego
Marek
--------------------------------------------
Jola L-L
|