Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: m...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Śledź wigilijny
Date: 10 Dec 2003 19:37:20 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 26
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <br7js4$ddl$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1071081440 23847 213.180.130.18 (10 Dec 2003 18:37:20
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Dec 2003 18:37:20 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.233.195.94, 192.168.243.39
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182696
Ukryj nagłówki
> U mnie w domu rodzinnym solone śledzie moczyły się, a potem zawijało się w
> rulonik z cebulką pokrojoną w kostkę i zalewało olejem - taka tradycyjna
> potrawa, w ciągu roku raczej nie pojawiała się na stole. Mój mąż takich
> surowych śledzi nie chce jeść :(. W jego domu rodzinnym kupuje się tylko
> śledzie w occie.
> Ciekawa jestem jak u Was przyrządza się wigilijnego śledzia i czy widzicie
> jakąś szansę na kompromis w moim przypadku? Mi przychodzi do głowy tylko
> jedno rozwiązanie - dla siebie zrobię tradycyjnego śledzika, a mężowi i jego
> rodzinie kupię słoik rolmopsów... Ja osobiście nic nie mam do śledzi
> marynowanych, ale dla mnie to takie nieświąteczne... A może macie jakieś
> inne bardzo proste i szybkie świąteczne przepisy na śledzia?
> Marudzik
>
>
Witam!
Jeśli Twój mąż lubi takie śledzie, to kup słoik rolmopsów i po kłopocie.
Wigilia to tradycja i kazdy z nas chce mieć takie potrawy, które kojarzą mu
się z rodzinnym domem, dzieciństwem. Nie pozbawiaj męża tego. Miałam ten sam
problem/ śledzie musiały niemalże pływać w occie/ , dlatego mąż kupuje sobie
takie śledzie jakie lubi i z głowy. Jada też moje:
śledź w majonezie z jabłkiem startym na tarce
śledź w oleju z cebulką i dla zaostrzenia dodaję drobno pokrojone grzybki
marynowane/ zwykle te tańsze np. opieńki/ . pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|