Data: 2001-11-22 21:55:38
Temat: Re: Śledzie aceto balsamico
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:79a7.00000ddd.3bfccd8d@newsgate.onet.pl...
(ciach)
Chętnie poznam inne przepisy z zastosowaniem aceto balsamico Qd
Makłowicz podawał w jednym ze swoich programów przepis na polędwicę wołową z
aceto.Danie jest proste ale bardzo smaczne.
Polędwicę wołową kroimy na plastry, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu (masło
i oliwa). Zdejmujemy mięso z patelni dajemy trochę mąki ( ja daję tak na oko
ale chyba mniej niż łyżeczke) i robimy lekką zasmażkę, podlewamy odrobiną
rosołu i dolewamy acetto (trochę, zależy jak dobry mamy, jeśli prawdziwy
tradizionale to parę kropel, jeśli nie tradizionale to nieco więcej- trzeba
potem spróbować i ewentualnie dolać), trzeba szybko mieszać,żeby nie zrobily
się kluski, sosu jest nie wiele ale jest bardzo aromatyczny i taki
aksamitny. Wkłdamy mięso do sosu i chwilę jeszcze podgrzewamy.Solę na końcu.
Mój ocet balsamiczny ma tylko dwanaście lat i nie jest tradizionale, nie
stać mnie :( Ale i tak jest bardzo aromatyczny.
Jako ciekawostkę mogę Wam podać ceny tego "prawdziwego" aceto balsamico
tradizionale di Modena
50 letni 480 000 lirów za buteleczkę 100 ml (ok. 900 zł)
25 letni 190 000 lirów ........
12 letni 90 000 lirów ........
Kasia L
|