Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ślimaki ?? Re: Ślimaki ?? Miks nieludzki ale coz

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ślimaki ?? Miks nieludzki ale coz

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ślimaki ?? Miks nieludzki ale coz
Date: Tue, 14 May 2002 08:02:19 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 72
Message-ID: <abqft6$6t5$1@news.tpi.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1021362919 7077 217.96.222.87 (14 May 2002 07:55:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 May 2002 07:55:19 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108150
Ukryj nagłówki

<s...@p...onet.pl> wrote:

>Witam,
>
>Podrzućcie jakiś przepis na przygotowanie winniczków (takich świeżo zebranych).
>Słyszałem, że ślimakami można się struć kiedy się je źle przygotuje.
(ciach)

"...w ogrodku wykopac dolek, wystarczajaco duzy na sloik. Do
sloika wlac piwa, wsadzic sloiczek do dolka. Slimaki sie zleca,
jak...do piwa.." KrysiaT.

http://cuisine.republika.pl/slimaki.htm

"Kiedys robilem takowe jedzonko, z jakiejs ksiazki francuskieg
autora..... Z tego co pamietam to slimaczki nalezy przeglodzic
w klatce (dla oproznienia sie ich) ........... albo 24 godz
albo 48 godzin. Potem przygotwywuje sie wywar woda + wino
polnapol. Do tego dodaje sie przyprawy i rozne wazywka. Oproznione (z
odchodow) slimaki trzeba umyc i wrzuca sie je na wrzatek.
Obgotowywuje sie okolo 0,5 h. A nastepnie trzeba je wylowic i
"wykrecic" ze skorupek, oddzielic stope od "bebechow", a stopy gotowac
dluzej w wywarze. Skorupki dokladnie umyc. Potem do tych
skorupek wkladamy maslo czosnkowe (maslo+czosnek+posiekana nac
pietruszki), potem ugotowana stope slimaka i znaowu kawalek maselka.
Do piekarnika na chwilke.......... i juz mamy przepyszne
slimaczki...."Pavkal.


Przygotowanie slimakow: Przygotowanie zywych slimakow do
ugotowania jest pracochlonne i zajmuje ok. 10 dni. Najbardziej
cenione ze slimakow sa winniczki. Przed ugotowaniem nalezy je
przeglodzic przez 4 do 8 dni, przetrzymujac je w klatce lub dobrze
wntylowanym pudelku i podajac im jedynie kilka kropel wody co pare
godzin. Przez ostatnie 2 dni mozna je karmic tymiankiem, ktory
nada ich miesu aromat. Przygotowane w ten sposob slimaki
nalezy oczyszcic ze sluzu i wapiennej skorupki, tora moga wytworzyc,
zamykajac sie w korupie. W celu dalszego o czyszczenia podaje
sie im 100 ml octu z lyzka soli oraz szczypta maki, pozostawia
na 3 godziny, a nastepnie oplukac i wrzucic na 5 minut do
wrzatku. Z wyjetych ze skorupek slimakow nalezy odciac i usunac
czarne konce nozek, a pozostale mieso dokladnie oplukac. Slimaki
podawane sa najczesciej w skorupkach, nalezy je w zwiazku z tym
dokladnie oczyscic i wyszorowac rowniez skoruppki, a nastepnie
gotowac je w wodzie z luzka sody oczyszczonej i 2 lyzkami soli
przez 1 godzine, wyplukac w duzej ilosci biezacej wody i osuszyc
skorupki w piecu. Slimaki po polsku dla 4 osob 24 ugotowane
slimaki (patrz przygotowanie slimakow) 1 jajko 2 lyzki tartej
bulki, 4 lyzki masla sok z 1 cytryny 1 peczek natki pietruszki,
sol Slimaki wyjac ze skorupek. Odciac czarne konce, slimaki
oplukac, osuszyc i posiekac Slimaki obtoczyc w jajku rozbitym z 1
lyzka wody i w posiekanej natce. Smazyc na 2 lyzkach masla na
malym ogniu. Gdy sie zrumienia, zdjac z patelni. Na pozostalym
masle usmazyc tarta bulke. Dodac slimaki, wymieszac, skropic
sokiem z cytryny i podawac Slimaki po burgundzku dla 4 osob 24
ugotowane slimaki (patrz-przygotowanie slimakow) 2 zabki czosnku 2
szalotki, 2 luzki natki pietruszki 100 g masla sol, pieprz
Slimaki wyjac ze skorupek, odciac czarnekonce, pozostale mieso
oplukac. Skorupki wyszorowac, zalac 2 l wody z 1 lyzka sody i 2
lyzkami soli. Gotowac 1 godzine, wyplukac i osuszyc skorupki.
Szalotki drobno posiekac, czosnek zmiazdzyc z sola. utrzec szalotki,
czosnek i natke z maslem, sola i pieprzem. Do kazdej skorupki
wlozyc odrobine utartego masla. Slimaki obtoczyc w masle z
czosnkiem i szalotka, wlozyc do skorupek, na wierzchu polozyc
pozostale maslo z czosnkiem i szalotka. Skorupki z slimakami ulozyc
w naczyniu do zapiekania. Piec 15 minut w temp. 200­ C
----------------------------------------------------
--- przed wlozeniem
do skorupek slimaki mozna posiekac, wymieszac z maslem z
czosnkiem i szalotka oraz 2 lyzkami tartej bulki. Tak przygotowanym
farszem nadziewac skorupki i zapiekac
-----------------------------------------

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.05 s...@p...onet.pl
14.05 s...@p...onet.pl
14.05 Krysia Thompson
14.05 Jakub Jewuła
14.05 Grzesio Ostrowski
14.05 s...@p...onet.pl
14.05 Jerzy
14.05 Jerzy
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6