Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Sma?one ma by?!
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <j9fgnlhoemn8.1am9r92pctkem$.dlg@40tude.net>
<547792fd$0$2659$65785112@news.neostrada.pl>
<5477c135$0$2161$65785112@news.neostrada.pl>
<547880f3$0$21561$65785112@news.neostrada.pl>
<m5gtv8$6se$1@usenet.news.interia.pl>
<548ffc12$0$2162$65785112@news.neostrada.pl>
<p...@4...net>
<549186a5$0$21553$65785112@news.neostrada.pl>
<m6s1ds$3ao$1@node2.news.atman.pl>
Date: Thu, 18 Dec 2014 13:13:35 +0100
Message-ID: <1lzi5m2avsfub$.97y7rnj51g6t$.dlg@40tude.net>
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.185.172
X-Trace: 1418904811 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 21547 178.42.185.172:5289
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:359901
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 17 Dec 2014 14:45:32 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "Trybun" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:549186a5$0$21553$6...@n...neostrad
a.pl...
>
> W dniu 2014-12-16 o 11:56, XL pisze:
>> Dnia Tue, 16 Dec 2014 10:32:19 +0100, Trybun napisał(a):
>>
>>> Poza tym
>>> najnormalniejszym mitem jest to przegotowywanie się makaronu na talerzu
>>> pod wpływem gorącego sosu.
>> Dokładnie! Makaron "przegotowuje" się od sosu tylko u tych, którzy nie
>> mająpojęcia o hartowaniu makaronu PRZED podanuiem czy zalaniem sosem.
>> makaron zahartowany nie ma prawa rozmiękać zbytnio od jakiegos tam sosu.
>
> No właśnie, jestem ogromnie zdziwiony że aż tylu userów na tej grupie
> pisze że są "starymi wygami w kuchni" a powtarzają te wyświechtane
> slogany Małkiewicza czy Okrasy, jakoby makaron mógł się zacząć rozpadać
> na talerzu pod wpływem polania go gorącym sosem, czy dodaniu go do
> gorącej zupy na talerzu...
> *************************
> swego czasu taka jedna znajoma, widząc jak przelewam makaron zimną wodą
> (nawiasem mówiąc bo z lodem) o mało mnie nie pobiła, bo "makaron musi dojść
> w rosole" . bez komentarza...
> pozdr
> Stefan
Akurat stosunke ilości rosołu do makaronu jest dopkłądnie odwrotny, niż
sosu - także temperatura rosołu jest o galaktyke wyższa (no ja lubie niemal
wrzący) - tak więc w tym jednostkowym przypadku jest mozliwe "dochodzenie"
makaronu. I własnie dlatego hartowanie jest tutaj szczególnie ważne.
|