Data: 2006-05-29 17:53:02
Temat: Re: Smaczne i błyskawiczne, ale tanie ;-)
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wojtek H. schrieb:
> Witam!
>
> Użytkownik Waldemar <w...@i...de> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:4...@u...de...
>> Wojtek H. schrieb:
>
> (...)
>>> Dobra - podpisz się pod tym:
>>> Oliwa z oliwek extra vergine nadaje się do wszelkich potraw:
>>> - na zimno
>>> - na gorąco
>>> - gotowanych
>>> - smażonych
>>> - pieczonych
>>>
>>> Wtedy uwierzę, że intencje miałeś czyste :-)
>> czy ja pisałem, że się nie nadaje? Pisałem tylko, że smażenie w wysokiej
>> temperaturze na oliwie e.v. jest bez sensu.
>
> Pisałeś:
> "Oprócz tego smażenie na oliwie extra vergine jest również niezbyt
> poprawne."
> A tu się okazuje - smażysz i doceniasz to smażenie na e.v.
> W końcu tak się smaży "od zawsze" w krajach śródziemnomorskich.
> A smażenie w wysokiej (zbyt wysokiej) temperaturze w _każdym_
> tłuszczu jest bez sensu.
osobiście, jak potrzebuję smażenia w wysokiej temperaturze to smażę na
innym oleju (często normalny vergine) a e.v. dodaję na końcu, dla
aromatu. W sumie to też kwestia ceny.
> Widzisz - zgodziłbym się z Tobą nawet, ale Ty typowo - wycofujesz się
> rakiem,
> byle nie przyznać się do błędu.
nie widzę błędu. Do błędów się przyznaję, nawet publicznie. Po prostu
osobiście uważam, że nie ma różnicy, jak się wysokotemperaturowo smaży,
czy weźmiesz extra vergine, czy normalny vergine.
Akurat zrobiłem dzieciakom spaghetti. Na gotowe tylko olej i świeży
parmezan.
> Reasumując - na oliwie extra vergine "się smaży", i tylko o zmianę
> błędnego wizerunku na tej grupie oliwy e.v. mi chodziło.
Smażyć można, nikomu nie zabraniałem.
Waldek
|