Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Don Pedro" <d...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec - od czego zacz?????
Date: Thu, 11 Apr 2002 13:59:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <a93tor$bnf$1@news.tpi.pl>
References: <a93d2a$pqr$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pe201.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1018526303 12015 217.99.176.201 (11 Apr 2002 11:58:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Apr 2002 11:58:23 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Smalec - od czego zacz?????
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:103534
Ukryj nagłówki
Użytkownik dawnakuchnia <d...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...onet.pl...
> Don Pedro wrote:
>
> > Witam.
> >
> > Co oprócz s^(3)oniny i cebuli wrzuci? do garnka, a?eby ewentualny (je?li
> > wyjdzie) smalec taki ze skwarkami by^(3) mo?liwie jak najbardziej
jadalny?
> >
>
> kiedy stopisz słoninę do postaci lekko tylko zarumienionych skwarków,
dorzucić
> około 25 dkg boczku wędzonego drobniej niż słonina pokrojonego, dodać
drobno
> posiekaną cebulę ( 3 szt średnie) i dalej smażyć. Dorzucić ze dwa ząbki
czosnku
> i dalej smażyć, aż uznasz, że wygląda na dość - co jest pojęciem umownym,
bo sam
> musisz ten moment wybrać. W każdym razie nie może być wszystko nadto
wysmażone,
> bo będzie mniej smaczne. Przed zdjęciem z ognia sypnąć garść majeranku,
nieco
> osolić. Zdjąć z ognia, wyłowić czosnek, gdy zacznie zastygać wymieszać
łyżką,
> żeby ingrediencje równo się rozłożyły.
> Myślę, że każdy robi taki swojski smalczyk do jedzenia na swój jedyny i
> charakterystyczny dla danego domu sposób. Jak go zrobisz kilka razy, to
sam
> znajdziesz swoje własne, najpyszniejsze dla ciebie proporcje.
> smacznego
Dzięki - cebula już pokrojona.
> p.s. nie za późno się wybrałeś z tym smalcem?
> teraz pięknie zaczyna wyrasatć na cebuli szczypiorek - pyszny na świeży
chlebek
> z masłem i solą :-)))
Może i późno, ale pasuje mi to jakoś do kiszonych w beczce ogórków. takich
właśnie z beczki, nie ze słoika. A to jest silniejsze ode mnie - o ile mi
dzieci ich nie wyjedzą.
A dymkę dopiero tydzień temu wetknąłem w glebę, więc na masełko z zieleniną
przyjdzie jeszcze trochę poczekać
Piotr.
|