Data: 2003-11-13 18:12:18
Temat: Re: Smalec wegetariański
Od: "rena" <r...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:025e01c3aa0d$c2065ec0$7100a8c0@ap.siedlce.pl...
> > > Czy ktoś wie jak zrobić smalec wegetariański, taki co kupuje się w
> > sklepach
> > > wege? Będę wdzięczna za przepisik.
Składniki:
200 g granulatu sojowego
2 szklanki oliwy z oliwek
2 duże cebule
1 średni por
1 mała merchewka
5 ząbków czosnku
mąka pszenna
przyprawy: sól, pieprz biały, papryka ostra i słodka, oregano, kurkuma.
Przepis:
Półtorej szklanki oliwy należy zagrzać na patelni i na rozgrzaną wrzucić
przyprawy. Wyprażonymi przyprawami zalać suchy granulat sojowy, dodać nieco
świeżo zagotowanej wody i mieszać, aż zmięknie.
Pora i marchewkę pokroić "na zapałkę" (w cienkie, krótkie paski), cebulę w
drobniutką kostkę i podsmażyć na złoto na reszcie oliwy.
Przygotowany granulat połączyć ze smażonymi warzywami i dokładnie mieszać
na niedużym ogniu. Dodać pół szklanki wody, zagotować i zagęścić odrobiną
mąki.
Po ostudzeniu rozsmarować na chlebie i - smacznego :-)
Wskazówki i uwagi:
Nie należy zastępować oliwy utwardzonym tłuszczem roślinnym.
Ilość przypraw zależy od gustu, IMO mocno przyprawione jest najlepsze :-)
Nadesłał(a): Tinue , dnia: 2003-02-22
Przepis własny autora.
|