Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newshu
b.sdsu.edu!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-09!sn-post-sjc-01!supernews.com!corp.supernew
s.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smażone zakąski z ryb.
Date: Fri, 10 Nov 2006 14:25:44 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <ej2j2d$k0g$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <ej2j2d$k0g$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=x-mac-ce; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 53
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282827
Ukryj nagłówki
pax wrote:
> Witam.
>
> Potrzebuje zrobić smażone zakąski z:
> -filet z pstraga
> -dzwonki z łososia
>
> Czy macie jakieś pomysły na szybkie przygotowanie tych ryb?
> Mam jutro gości którzy bardzo lubia te ryby.
>
> --
> pax
>
>
Smazone zakaski? a co na glowne danie? jesli tylko zakaski, to moze male
szaszlyki? np. kawalki filetow z pstraga nadziac na krotkie patyczki
bambusowe, troche falujac, i ulozyc w naczyniu zaroodpornym. Polac
nastepujaca mieszanka:
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka sosu Hoisin
1 lyzeczka oleju sezamowego
1 lyzka octu
1 lyzeczka cukru
1 lyzka startego imbiru
Przewracac od czasu do czasu, po 20 minutach wstawic pod opiekacz,
przewrocic na druga strone, gdy sie brzegi zarumienia.
Podac ulozone na lisciach rzymskiej salaty. Mozna podac z sosem satay.
Dzwonka z lososia
Wyjac osci, pokroic w gruba kostke. Wlozyc do torebki plastykowej dodajac:
1 lyzka maki
1 lyzeczka papryki
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka sproszkowanego rozmarynu (lub swiezego, posiekanego bardzo
drobno)
Potrzasac torebka, az kawalki ryby sa dokladnie pokryte mnieszanka.
Jesli sa miejscami mokre, mozna dodac troche maki.
Mala blache wysmarowac grubo oliwa z oliwek. Ulozyc na niej kawalki ryby
w pojedynczej warstwie. Piec w goracym piecu na gornej polce az brzegi
sie zezloca i ryba nie jest surowa w srodku.
Podac z kawalkami papryki, lub innego kolorowego warzywa, surowego lub
marynowanego albo z:
Japonska salatka z ogorka:
120 ml octu ryzowego (lub 60 ml octu winnego + 60 ml wody)
2 lyzki cukru
Umiescic obrane, wydrazone i pokrojone ogorki w malym naczyniu. W malym
garnku lub w mikrofalowce doprowadzic ocet i cukier do wrzenia. Zalac
ogorki goracym plynem, wymieszac i zostawic na 10 minut.
Magdalena Bassett
|