Data: 2002-04-19 11:54:36
Temat: Re: Smażony ryż - jak to zrobić bez bólu ?
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Metis" <m...@y...com> wrote:
>Witam,
>
>To moj debiut tutaj, ale cos mi sie wydaje ze sie zadomowie. Jestescie
>bardzo "smaczni" :)
>Na poczatek mam pytanie.
>
> Jak usmazyc ryz?
Moja odpowiedz na ryz brzmi....wklejam
Genialny ryz w stylu orientalnym...;) latwy, smaczny i na
zimowej mrozonce
Wysuszony ryż wrzucam na mocno rozgrzana warstewke oleju na
duzym ogniu. Wrzucam ryz, doprawiam go solidnie mieszanka pieciu
smakow, wciskam czosnku, dolewam z wyczuciem sosu sojowego i
smakuje - ma byc juz samo w sobie smaczne w smaku. Zdejmuje z
patelni po jakims czasie i wrzucam do wielkiej miski. Teraz ide na
dalsza latwizne - mrozonka - dowolna sie sprawdza ale
najchetniej z kalafiorem, porem, pieczarkami, marchweka itp. Nie
rozmrazam albo przelewam chwile pod kranem ciepla woda. ponownie lyzka
oleju na patelnie i mocno rozgrzewam. Dorzucam warzyw,
skwierczy, dosalam, doprawiam i zaledwie kilka chwil mieszam i
obsmazam.(czosnek zmiazdzony mile widziany) Zrzucam wszystko do tej
mojej michy. Mieszam delikatnie, ma byc bardzo smaczne, pachniec
przyprawami i czosnkiem. W zasadzie jest gotowe do kolejnego
krotkiego obsmazenia na suchej patelni i podania na cieplo....ale
1. Mozna urozmaicic swietnie smak uprazonym chwile wczesniej na
minimalnej ilosci oleju - sezamem.
2. Mozna dodac usmazone wczesniej piersi kurczaka
3. Krewetki doskonale pasuja
4. Robimy z jajek - omlet, ktory zwijamy i drobno siekamy -
dodajemy do naszej mieszanki ryzowo-warzywnej
5 Moze byc dodatkiem do postnej ryby piatkowej, polanej
slodko-kwasnym sosem...
..najwazniejsze to zasmazyc calosc przed podaniem, dobrze
doprawic i wykorzystac dowolnie dobrane dodatki...
Polecam bo praktyczne i smaczne.
a jeśsli chodzi o problem tlustosci ryzu.....moze teflon
zalatwilby spawe tlustosci.....nie lac oliwy tylko mieszac i mieszac......
AgataW.
|