Data: 2005-08-30 18:54:42
Temat: Re: Soja
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:df25qk$kl5$1@inews.gazeta.pl...
> Mam w postaci ziarnisto-surowej - a chciałabym w postaci:
> gotowanej/smażonej/pieczonej*. P Nigdy jeszcze nic nie robiłam z soji, na
> razie jestem w fazie kaszano-soczewicowej:D. Dlatego proszę dobrych ludzi o
> podanie dobrych przepisów na skonsumowanie soji i odkrycie jej prawdziwego
> smaku (póki co zajadam się chlebem z ziarnami soji i smakuje mi tam bardzo).
Jesli odmiana soi pasuje, to mozna ugotowac w strakach (kolo 10 minut) i podawac
posolona na cieplo lub zimno i spozywac z zimnym piwem - bedziesz miala japonskie
edamame. A jescze lepiej potraktowac taka soje grubo podpalonym zmielonym pieprzem i
platkami chili.
Mozna tez zrobic np.salatke z ugotowanej soi, cieniutko pokrojonych rzodkiewek i
garsci zielonej pietruszki lub cilantro zmieszanych z octem + oliwa z oliwek +
pieprzem i sola do smaku. Mnostwo przepisow mozna znalezc na obcojezycznych stronach
kuchniowych.
--
><Uklony><eM eL><
|