Data: 2009-12-20 19:46:44
Temat: Re: Sok pomidorowy i skutki uboczne?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 20 Dec 2009 19:35:23 +0100, Iwona_s napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>
>> Ja piję własnej produkcji soki przecierowe, z własnych zresztą pomidorów.
>> Każdy może sobie tego narobić w sezonie po kokardkę, kiedy pomidory tanie
>> są jak barszcz. A warto, jak widać.
>> --
>
>
> Ja robie tylko przeciery (z kawalkami pomidorow) na zupe pomidorowa, ktora
> uwielbiam :)
> Do zrobienia typowych sokow brak mi juz czasu i cierpliwosci, dlatego
> wybieram mniejsze zlo i kupuje w miare dobre soki, pasteryzowane, jak
> opisalam w poprzednim poscie.
Rozumiem, ne każdy ma dosyć czasu, ale dla chętnych rzecz warta rozważenia.
Soki przecierowe to właśnie niezagęszczane przeciery. Pije się je jak soki,
można tylko zmiksować, jeśli już muszą być aksamitnej konsystencji :-)
Uwielbiam pić je z drobniutko pokroją cebulką i pieprzem, w wersji
pikantnej. Zdrowe :-)
Pół piwnicy mam wszelkich przetworów pomidorowych, przeciery robię
niezagęszczane oczywiscie, z myślą nie tylko o zupie, ale także o wypiciu.
Dzis nie ma problemu z opakowaniami szklanymi, za to jest problem z
energią, dlatego już od dawna nie zagęszczam przecierów, dzięki temu mają
one więcej zastosowań.
--
Ikselka.
|