Data: 2009-12-20 23:18:29
Temat: Re: Sok pomidorowy i skutki uboczne?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 20 Dec 2009 22:10:01 +0100, Iwona_s napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>
>>> Ja robie tylko przeciery (z kawalkami pomidorow) na zupe pomidorowa,
>>> ktora
>>> uwielbiam :)
>>> Do zrobienia typowych sokow brak mi juz czasu i cierpliwosci, dlatego
>>> wybieram mniejsze zlo i kupuje w miare dobre soki, pasteryzowane, jak
>>> opisalam w poprzednim poscie.
>>
>> Rozumiem, ne każdy ma dosyć czasu, ale dla chętnych rzecz warta
>> rozważenia.
>> Soki przecierowe to właśnie niezagęszczane przeciery. Pije się je jak
>> soki,
>> można tylko zmiksować, jeśli już muszą być aksamitnej konsystencji :-)
>> Uwielbiam pić je z drobniutko pokroją cebulką i pieprzem, w wersji
>> pikantnej. Zdrowe :-)
>> Pół piwnicy mam wszelkich przetworów pomidorowych, przeciery robię
>> niezagęszczane oczywiscie, z myślą nie tylko o zupie, ale także o wypiciu.
>> Dzis nie ma problemu z opakowaniami szklanymi, za to jest problem z
>> energią, dlatego już od dawna nie zagęszczam przecierów, dzięki temu mają
>> one więcej zastosowań.
>
> Moje tzw. przeciery nie sa zageszczane (na to tez nie mialabym czasu), tak
> je tylko nazwalam. Natomiast sa zdecydowanie plynne z kawalkami pomidorow.
> Po prostu pokrojone pomidory w osemki rozgotowuje tylko aby, aby i do
> sloikow. Do picia niestety nie lubie z pestkami i kawalkami, wiec musialabym
> za duzo sie bawic, zeby zrobic, tak jak lubie :)
No fakt, przecieranie nie jest przyjemne, ale kupię w końcu w prezencie
samej sobie o takie "cosik":
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=11&id4=1
&id5=5&pokaz=1&sid=bd4c87a71492f9eb1cb12a90cee837cb
To informacja dla wszystkich, którzy chcieliby sobie zrobic naprawdę dobry
sok pomidorowy :-)
--
Ikselka.
|