Data: 2007-08-03 10:52:44
Temat: Re: Sokowirówka vs sokownik
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "pw" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f8tbfg$6ne$1@atlantis.news.tpi.pl...
> czeremcha pisze:
>> Sokowirówka - surowe soki z miękkich owoców.
>>
>> Sokownik - pasteryzowane soki z wszelkich owoców.
>>
>> I teraz sobie wybierz, co ci bardziej pasuje.
>
> Nie potrafię wybrać. Sokownik mógłby być git, ale czytałem, że powstają w
> nim kompotowate soki, ponieważ parująca woda dostaje się do owoców.
> Dlatego pomyślałem o sokowirówce, ale nie wiem, czy ona nie ma z kolei
> jakichś swoich cech powodujących, że niekoniecznie będzie się nadawać do
> produkcji butelkowanych soków. Liczę na jakieś głębsze porównanie :)
Mieliśmy w domu i sokowirówkę, i sokownik.
Soki do butelek szły z sokownika. Był to tzw. sok parowany. Z sokowirówki
szedł sok na świeżo, też tarło się nią chrzan.
A oowce zasupywane cukrem - masz sok surowy. A raczej syrop, zupełnie inna
to jakość.
Owoców po zasypaniu cukrem się nie wyrzuca, więc skąd marnotrawstwo?
DJD
|