Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-onl
ine.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: Kresowiec <i...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sokownik do nalewek?
Date: Wed, 23 Aug 2006 08:33:25 +0200
Organization: T-Online
Lines: 35
Message-ID: <ecgtq6$aal$03$1@news.t-online.com>
References: <ec3tid$f05$00$1@news.t-online.com> <ecetcm$5kp$01$1@news.t-online.com>
<ecg268$o44$1@nemesis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1156315782 03 10581 24qrLfY6MD3Odv9 060823 06:49:42
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: bENqdiZVQeF68F1DN70dTDCLBO2PfMO0+KUU1w7qWcofCmLrQaJ5wh
User-Agent: Mozilla Thunderbird 0.9 (Windows/20041103)
X-Accept-Language: de-DE, de, en-us, en
In-Reply-To: <ecg268$o44$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276132
Ukryj nagłówki
Jerzy Nowak schrieb:
>
> Kurde, to nie mój pomysł tylko ...no nieważne. Najpierw te owoce trzeba
> rozkruszyć, pozbawić pestek, może nie wszystkich, nasypać cukrem, zalac
> woda i macerowac przez czas jakiś, mozesz tez dodać wedle uznania trochę
> korzennych przypraw, jak to sie przegryzie, musisz wąchać kiedy osiagnie
> ten bukiet zapachowy na jakim ci zależy [to może być kwestia paru
> godzin] to wówczas do alembika. Nie musi być dużo owoców ani cukru, to
> kwestia wyczucia smaku, kurde Irku wysil trochę wyobraźnię. Z tego co
> wydystylujesz to tak naprawdę otrzymasz zaprawe do wódek typu, no
> własnie likier? nalewka? itd., itp.
>
Wlasnie ze Twoj. Odpowiedz z 18.08. Co do pestek, to moge zostawic
wszystkie bez obaw o zatrucie. Deren jest Cornus, nie Prunus. A wlasnie
o ten smaczek mi chodzilo. W Austrii destylaty z dzikich owocow uchodza
za wyjatkowe rarytasy, czesto mozna je jedynie zamawiac i miesiacami
czekac a do tego osiagaja dosyc wysokie ceny. Taka zaprawa dodana do tez
zoltej nalewki nadala by jej jeszcze pelniejszego smaku i aromatu.
Pytanie czy nie bedzie tak jak z zoltymi malinami, ktore w przetworach
wygladaja obrzydliwie i smakuja tez nijako.
>
> Możesz mi wysłać zdjecia owoców. Tylko mi nie mów, że nie masz czym
> zrobic zdjęć.
> :-P
> pozdr. Jerzy
Moze dzisiaj po poludniu przestanie wreszcie padac. 'Jolico' jest
jeszcze zielone. 'Macrocarpa' i 'Doniec' owszem sa juz czerwone ale
owoce z nog nie zwalaja. Moje wlasne selekcje sa wieksze. Zdjecia musze
koniecznie porobic, bo mi nikt nie uwierzy.
Grusssssssssssssss............
Irek
|