Data: 2006-06-06 17:02:14
Temat: Re: Sól morska, sól kamienna.
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Użytkownik Harold <krańtór@póćżtš.óńęt.pł> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:e6491l$etj$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:e63i9d$dpi$1@news.onet.pl...
> [...]
> >
> > Mało tego - warto użyć "maggi" czyli lubczyku (Levisticum officinale)
>
> Pierwsze słyszę, że maggi to lubczyk.
> Jest to przyprawa do zup opracowana 120 lat termu przez Juliusza Maggi.
Stąd
> nazwa.
> Słony smak pochodzi od NaCl jednego ze składników.
Całe życie człowiek się uczy :-)
Oczywiście o umami (np. glutaminian sodu) też pierwszy raz słyszysz?
I o tym, że NaCl dodane w niewielkiej ilości do słodyczy wzmacnia smak?
No więc lubczyk jest nazywany potocznie w niektórych rejonach Polski
maggi. Właśnie z powodu tych kostek, o ile wiem od przedwojnia
(Maggi to też nazwa kostek dawniej, a do dzisiaj hydrolizatu białkowego
- nadal potocznie).
Użyłem wszelkich (?) nazw - łącznie z łacińską wg. Linneusza żeby uniknąć
takich dyskusji.
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
|