Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.
pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm0
0.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Soljanka (P)
Date: Mon, 17 Feb 2003 21:21:41 +0100
Organization: T-Online
Lines: 36
Message-ID: <b2rgbm$gvb$00$1@news.t-online.com>
References: <b2qc09$19a$1@atlantis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1045513398 00 17387 qmWhEIlESJAYuW 030217 20:23:18
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146948
Ukryj nagłówki
"mamast" <m...@p...ckp.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:b2qc09$19a$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Mój mężuś- będąc ostatnio w Saksonii zamówił sobie w restauracyjce właśnie
> taką zupkę... Podobno rozkosz dla podniebienia?! Chciałabym zrobić mu w
> niedzielę niespodziankę.... Pomóżcie proszę!!!
> Pozdrawiam
> Magda
>
Inna wersja Soljanki
400 g wolowiny, 100 g szynki gotowanej, 100 g drobnomielonej kielbasy, 100 g
wedzonego boczku, 100 g parowek, 300 g ogorkow kiszonych, 3 cebule, 2 lyzki
koncetratu pomidorowego, maslo, listek bobkowy, koperek i kwasna smietana.
Wolowine gotowac 2 godziny z listekiem bobkowym w 1.5 l wody. Wyciagnac
mieso i przecedzic wywar. Szynke, kielbase i boczek pokroic w paski. Parowki
i ogorki w kostke. Obrac i posiekac drobno cebule. Nastepnie zeszklic ja na
masle. Dodac pokrojone wedliny i podsmazyc okolo 5 min. Wymieszac z
koncentratem pomidorowym i zalac wywarem. Dodac ogorki, posolic i gotowac
nastepne 10 min. W miedzyczasie pokroic wolowine w kostke i wymieszac w
zupie. Do rozlanej w talerzach zupy dodawac smietane i posypywac koperkiem
ewentualnie przyprawic wedlug gustu.
Jesli dobrze pamietam byly tez przepisy ze szpikiem kostnym (brrr...),
kaparami, i ogorkami konserwowanymi zamiast kiszonymi.
Mialem kiedys ksiazke pt. Sowiety molodym choziajkam ale uznalem kiedys, ze
ani ja mlody ani to na a, wiec oddalem. Tam znalezlibysmy oryginalny
przepis.
Irek kochany
|