Data: 2006-03-22 18:03:05
Temat: Re: Solona slonina
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maciek wrote:
> Pytanie brzmialo "co
> przeszkadza w zasoleniu cienkich polci sloniny?". Osobiscie twierdze,
> ze nic, ale nie znam sie i moge sie mylic - dlatego pytam.
===
Ale upierdliwy jesteś. Bo tak i już.
A na poważnie, to cienka słonina będzie tak zasolona, że jej nie zjesz. W
grubych płatach stężenie soli w zewnętrznych warstwach dochodzi wprawdzie do
8%, ale szybko spada wewnątrz. Tam się wytwarza takie pyszne masełko.
Plaster grubej słoniny jest na słoność akurat, gdyż średnie stężenie soli
jest wtedy ok. 1%, czyli takie, jak powinno być. W cienkich płatach jest
dużo wyższe.
waldek
===
|