Data: 2002-05-25 08:11:49
Temat: Re: Sos KABUL
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
slav <s...@s...ca> wrote:
> Wiele, wiele lat temu (ze 30 lat a moze wiecej) byl w Polsce sos pod nazwa
> "KABUL" ostatnio gdy bylem w Polsce w okesie Bozego Narodzenia usilnie go
> poszukiwalem i nie znalazlem. Czy ktos z Was slyszal o takim sosie? moze
> przepis? albo namiary gdzie go w swiecie mozna dostac?
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
Z tym sosem kabul jest sprawa niejasna. W dawnych polskich ksiazkach
kucharskich znalazlem go tylko jako skladnik potraw w takim np.
kontekscie: "dodac pol lyzeczki sosu ostrego Cabul, Worchester lub
Soya". (Monatowa, przepis na sos Matelot) Wynikaloby z tego, ze kabul
byl to sos gotowy, w plynie, podobny w konsystencji i zasosowaniu do
sosow Worchester lub sojowego, uzywany w malych ilosciach do zaostrzenia
smaku.
Jednak Mala encyklopedia sztuki kulinarnej podaje, ze kabul to "gesty,
pikantny sos do potraw miesnych podawany na zimno. Glownym skladnikiem
jest galaretka porzeczkowa lub przecier pomidorowy z dodatkiem
musztardy." Wydaje mi sie, ze cos im sie pomylilo z sosem Cumberland.
Dostepne mi zrodla obcojezyczne milacza w sprawie sosu kabul.
Wydaje mi sie, ze oryginalnie musial to byc produkt gotowy, podobny do
sosu Worchester, tylko byc moze ostrzejszy. Nazwa kabul, jak
podejrzewam, byla po prostu nazwa handlowa. Z czasem moze nazw te
przeniesiono na inne fabryczne sosy o charkterze "egzotycznym"
Wladyslaw
|