Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-spur1.maxwell.s
yr.edu!news.maxwell.syr.edu!sunqbc.risq.qc.ca!torn!nf1.bellglobal.com!nf2.bellg
lobal.com!news20.bellglobal.com.POSTED!not-for-mail
From: "slav" <s...@s...ca>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <MPhH8.46955$y17.2341293@news20.bellglobal.com>
<1fcqgzu.2ieg8bjlf45cN%wlos@tele.com.pl>
Subject: Re: Sos KABUL
Lines: 39
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Message-ID: <M4MH8.12262$qn1.3239924@news20.bellglobal.com>
Date: Sat, 25 May 2002 08:57:12 -0400
NNTP-Posting-Host: 64.231.166.20
X-Complaints-To: a...@s...ca
X-Trace: news20.bellglobal.com 1022332332 64.231.166.20 (Sat, 25 May 2002 09:12:12
EDT)
NNTP-Posting-Date: Sat, 25 May 2002 09:12:12 EDT
Organization: Bell Sympatico
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109747
Ukryj nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1fcqgzu.2ieg8bjlf45cN%wlos@tele.com.pl...
> slav <s...@s...ca> wrote:
> Z tym sosem kabul jest sprawa niejasna. W dawnych polskich ksiazkach
> kucharskich znalazlem go tylko jako skladnik potraw w takim np.
> kontekscie: "dodac pol lyzeczki sosu ostrego Cabul, Worchester lub
> Soya". (Monatowa, przepis na sos Matelot) Wynikaloby z tego, ze kabul
> byl to sos gotowy, w plynie, podobny w konsystencji i zasosowaniu do
> sosow Worchester lub sojowego, uzywany w malych ilosciach do zaostrzenia
> smaku.
> Jednak Mala encyklopedia sztuki kulinarnej podaje, ze kabul to "gesty,
> pikantny sos do potraw miesnych podawany na zimno. Glownym skladnikiem
> jest galaretka porzeczkowa lub przecier pomidorowy z dodatkiem
> musztardy." Wydaje mi sie, ze cos im sie pomylilo z sosem Cumberland.
> Dostepne mi zrodla obcojezyczne milacza w sprawie sosu kabul.
> Wydaje mi sie, ze oryginalnie musial to byc produkt gotowy, podobny do
> sosu Worchester, tylko byc moze ostrzejszy. Nazwa kabul, jak
> podejrzewam, byla po prostu nazwa handlowa. Z czasem moze nazw te
> przeniesiono na inne fabryczne sosy o charkterze "egzotycznym"
>
> Wladyslaw
Masz racje Wladyslawie, ten sos to byl fabryczny i byl o "egzotycznym"
smaku.
Ten przepis z Malej encyklopedii wyglada niezle ale jest jakis bardo
uproszczony, ale moze to to.
Agata podala ten website: http://www.ttm.infocentrum.com/index.htm
ale w nim oferuja tylko linie przetworcze albo cos przeoczylem.
Poza tym nie zamierzam uruchamiac lini produkcyjnej.
Wszystkim dziekuje i oczekuje na nowe slady "Sosu Kakul" a moze CABUL".
pozdrawiam,
Slav
|