Data: 2004-07-17 08:16:14
Temat: Re: Sos chrzanowy
Od: "Kane" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja robę coś takiego :
- mięso umyć i namoczyć,
- pokroić w kawałeczki,
- zesmażyć mięso na oleju,
- zesmazone mięso podlać wodą (w tajkiej ilości zeby przykryła mięso),
- dodać przyprawy,
- poczekać aż zagotuje się woda,
- dodać 2 rosołki,
- dodać chrzan (ze słoiczka),
- zagęścić (na małym ogniu (moką z wodą 92 łyżeczki)
- wyłączyć kiedy się zagotuje.
Ja jednak jeszcze trochę go duszę na małym ogniu. Żeby nie sos nie
był za tusty, mięso smażę na patelni, a pózniej same kawalki podsmażonego
mięska przekładam do naczynia w którym robię sos. Do tej pory robiłem
sos z wieprzowiny i z mięsa drobiowego. Nie podaję ilę mięsa trzeba
użyć, bo to zależy od osobistych upodobań spożywającego.
smacznego
|