From: ":::wojmat:::" <w...@g...NOSPAM.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...vogel.pl>
Subject: Re: Sos do pizzy
Date: Wed, 27 Sep 2000 15:59:45 +0200
Lines: 28
Organization: klub anonimowych pracoholików
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
Message-ID: <39d1fcca$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 27 Sep 2000 15:57:30 +0200, do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl!do-tpnetu-pilicka.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34522
Ukryj nagłówki
Michał Demczuk <M...@n...com.pl> w wiadomości
news:39d1dc8d@news.vogel.pl napisał(a):
> Witam wszystkich
>
> Jak zrobic sos do pizzy
sos pomidorowy do wszystkiego, gęstość regulowana
selera zuchelek drobniusieńko posiekany, czosnku ząbek lub dwa, cebulkę dużę
drobniutko posiekaną smażymy na oliwie delikatnie aż do zeszklenia i
leciutkiego zabrązowienia brzegów cebuli. miękkie pomidory w ilości koło pół
kilograma, sparzamy, łobieramy ze skórki, siekamy drobno wcześniej i
dorzucamy do selero-cebulo-czosnków, dusimy aż sie pomidory rozgotują,
dosalamy i dalej albo przez w miare rzadkie sito przecieramy albo (to moja
wersja) miksujemy tylko żeby ujednolicić sosik i dla usunięcia pestek możemy
przetrzeć przez sito i pestki wywalić. pogotować jeszcze chwilkę i jeśli
jest za rzadki to zagęścić mąką razową z wodą. dosypać bazylii, papryki
ostrej i oregano i już.
wojmat
--
----------------------------------------------------
-
"weź kęsa bez mięsa ;-)" http://puszkkka.spinacz.pl
wegetariańska baza przepisów i informacji kulinarnych
----------------------------------------------------
-
|