Data: 2000-09-27 13:59:45
Temat: Re: Sos do pizzy
Od: ":::wojmat:::" <w...@g...NOSPAM.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Michał Demczuk <M...@n...com.pl> w wiadomości
news:39d1dc8d@news.vogel.pl napisał(a):
> Witam wszystkich
>
> Jak zrobic sos do pizzy
sos pomidorowy do wszystkiego, gęstość regulowana
selera zuchelek drobniusieńko posiekany, czosnku ząbek lub dwa, cebulkę dużę
drobniutko posiekaną smażymy na oliwie delikatnie aż do zeszklenia i
leciutkiego zabrązowienia brzegów cebuli. miękkie pomidory w ilości koło pół
kilograma, sparzamy, łobieramy ze skórki, siekamy drobno wcześniej i
dorzucamy do selero-cebulo-czosnków, dusimy aż sie pomidory rozgotują,
dosalamy i dalej albo przez w miare rzadkie sito przecieramy albo (to moja
wersja) miksujemy tylko żeby ujednolicić sosik i dla usunięcia pestek możemy
przetrzeć przez sito i pestki wywalić. pogotować jeszcze chwilkę i jeśli
jest za rzadki to zagęścić mąką razową z wodą. dosypać bazylii, papryki
ostrej i oregano i już.
wojmat
--
----------------------------------------------------
-
"weź kęsa bez mięsa ;-)" http://puszkkka.spinacz.pl
wegetariańska baza przepisów i informacji kulinarnych
----------------------------------------------------
-
|