Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy
.onet.pl
From: <a...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos do spagetti
Date: 27 Jun 2001 16:29:49 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 27
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <3b39d575$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 993652189 11072 192.168.240.245 (27 Jun 2001 14:29:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Jun 2001 14:29:49 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 195.117.50.172, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:56775
Ukryj nagłówki
> Ktos ma jakiś smaczny pomysł na sos do makaronu?
> (Bo właściwie to nie ma byc spagetti tylko świderki z sosem do spagetti:)
> Wstyd się przyznać, ale wykorzystywałam w tym celu sos w torebce
> (ewentualnie w słoiku).
> Mam nadzieję, że ulitujecie sie i nie pozwolicie, żebym dalej się wstydziła.
Ech, ulitujemy się... :))) Proponuję bardzo prosty, zdrowy, zielono - biały
sos. Mogą być świderki. Potrzebne są brokuły mrożone lub świeże, pieczarki,
krem ze szparagów (gotowiec, ja używam Knorra), jogurt naturalny i dużo ziółek,
np. oregano i bazylia.
Różyczki brokułów ugotuj w osolonej wodzie (jak się woda zacznie gotować to
potrzymaj je kilka minutek, żeby chrupiące były). Pieczarki w plasterkach usmaż
na patelni. W większym garnku według przepisu zrób krem ze szparagów, możesz
dodać do niego trochę jogurtu, a już na pewno dużo ziółek i inne przyprawy
wedle uznania. Jak się już kremik ugotuje to do niego pieczarki i brokuły - to
wszystko jeszcze chwilę razem podgotować i już.
Sos ma piękny zielonkawy kolor, a jak obsypiesz porcyjkę pokrojonymi w małą
kosteczkę czerwonymi pomidorami bądź żółtym parmezanem to już w ogóle będzie
wizualnie i smakowo miodzio.
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|