Data: 2001-06-26 18:52:45
Temat: Re: Sos niebieski
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9hah10$4rp$1@news.tpi.pl...
> Bardzo proszę o przepis na zimny sos (dip) niebieski z sera roquefort. A
> może na ciepło też się robi? Jeżeli ktoś wie jak i do czego niech mnie
> oświeci!
>
> Agata Solon, naturalna
>
Hejka;-))
Ja nie mam jakiegos specjalnego, super przepisu;-) Miksuje po prostu ser
plesniowy z jogurtem, dodaje troche soku z cytryny i pieprzu;-))) Do tego
micha warzywek i pelen odlot;-))))
Nie robilam sosu na cieplo, ale znalazlam na http://www.kuchnia.3miasto.pl
cos takiego:
"Sos roquefort ala Stas
wsypac pol kieliszka ziol: tymianek, rozmaryn, troche estragonu, mozna dodac
i mieszanki prowansalskiej;
domlec sporo zielonego pieprzu zalac wermuthem estra dry do pelna (najpierw
rozetrzec z mala iloscia wina bo nie nawilgnie!) niech stoi ze dwie godziny;
w malym garnku na bardzo wolnym ogniu roztopic roquefort i jeszcze jakis
inny, lagodniejszy ser plesniowy;
rozcienczyc wermuthem z ziolami maczac w tym: warzywka; From: Stanislaw
Semczuk <s...@a...com.pl>"
Moze zaeksperymentujesz;-)))) Ja nie moge, bo mam alergie i lekarz zabronil
mi jesc i pic same pyszne rzeczy m.in. sery plesniowe, cytrusy i wino
czerwone:(((
Pozdrawiam serdecznie,
Kaliope
|