Data: 2003-03-20 08:30:47
Temat: Re: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "ostry" <o...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hej
Sosik taki oczywiście najlepszy z pomidorów świeżych, z braku moża użyć
całych w puszkach (już bez skórki)
Na masełku dusisz jedną dużą cebulę (drobno posztkowaną, może być
podpieczona w piekarniku), po 20 minutach ( mały ogień) dodajemy kilka
ząbków czosnku drobniutko posiekanych. Po kolejnych 10 minutach wrzucamy
pomidory pokrojone w kostkę, jedna papryczkę czerwoną - sładką (bez
skóry-można podpiec w piekarniku, pokrojona w kosteczkę) i dusimy tak długo
az się całkowicie "rozpuszczą"- ewentualnie jak nam się spieszy można po
jakiejś godzinie duszenia zmiksować sos. Do smaku przyprawiamy bazylią,
solą, pieprzem ( najlepiej cayenne do doadania sotrości i czarny, świezo
mielony do dodania aromatu).
No i to wszystko.
--
ostry
|