Data: 2006-02-27 13:01:59
Temat: Re: Sos serowy - pytanie
Od: Grzegorz Mucha <m...@p...zabierzow.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 27 Feb 2006 13:41:35 +0100, notujaca wrote:
> in article 71io549g8vzp.e20om4wv387r$....@4...net, Grzegorz Mucha at
> m...@p...zabierzow.com wrote on 27/02/2006 13:21:
>
>> A ja bym powiedział, że klasyczny sos serowy to bardziej z gruyerem pasuje
>> (z tym, że wtedy sos na bazie beszamelu, ale jak najbardziej do zapiekania
>> pod nim warzyw).
>
> Mmmm uwielbiam gruyera ale nigdy nie jadłam go "na ciepło". Zdradzisz jakieś
> szczegóły przepisu?
Oj, klasyczny beszamel i do niego gruyere tarty w sporej ilości. I
koniecznie gałka muszkatołowa!!! Cała filozofia. OIDP to się sos Mornay
nazywa (choć guglając za przepisem, tam jest jeszcze żółtko i parmezan). No
i teraz polewasz sosem zblanszowane warzywa (na przykład) i zapiekasz, aż
się z wierzchu łądnie zrumieni. Choć ja lubię to i z gotowanymi na przykład
na parze brokułami.
No a na ciepło z gruyera, to tak jak Krysia napisała - fondue przede
wszystkim :)
mucher
|