Data: 2005-12-01 19:32:21
Temat: Re: Sos z czarnej sasoli
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Rydyks" <r...@v...pl> wrote in message news:dmni17$cnv$1@news.onet.pl
> Do niektórych przepisów kuchni chińskiej wymagany jest sos z czarnej fasoli, dosyć
> drogie to ustrojstwo jest w sklepach jakies 15 zł za słoiczek. Sam zrobiłem sos
> hoisin , nie było to specjalne trudne choć i smak pewnie odbiega od orginalnego.
> Wiec może by zrobić sos z czarnej fasoli tylko nie znalazłem przepisu na polskich
> stronach. Więc jest potrzebna pomoc w tłumaczeniu z angielskiego.
>
> http://www.recipesource.com/ethnic/asia/chinese/blac
k-bean-sauce1.html
Do produkcji tego sosu uzywa sie sfermentowanej fasoli, ktora nalezy zakupic wiec co
Ci po tym przepisie w PL..?
Ale prosze
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
2 lyzki sfermentowanej czarnej fasoli oplukanej i osuszonej
1 lyzka czasnu przez praske
1/2 szklanki ("cup") rosolu z kury
1 lyzka sosu sojowego
2 lyzki wina ryzowego
1 lyzeczka cukru
1 1/2 lyzeczki maki kukurydzianej (do zageszczania)
Wok albo gruba patelnie rozgrzac nad srednim plomieniem, dodac olej, czarna fasole i
czosnek. Mocno mieszac ("stir - fry")przez 12 sekund po czym dodac pozostale
skladniki i mocno mieszac ok. 1 minuty albo az sos zgestnieje. Wychodzi 2/4 szklanki
('cup") sosu.
IMO zarowno sos Hoisin jak i pasty/sosy z fasoli, chile, etc. lepiej kupic jesli nie
masz podstawowych skaldnikow do ich produkcji (ciekawy jestem skad wzialaes paste
sliwkowa do sosu Hoisin.)
--
><eM eL><
|