Data: 2004-07-20 02:02:48
Temat: Re: Spagetti- sos
Od: "eM eL" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Asia <a...@p...onet.pl> napisał(a):
> Witam wszystkich
> Chciałabym zrobić dzisiaj Spagetti na obiad z mięsem mielonym, czy mogłabym
> prosić o jakieś fajne przepisy.
> Z góry dziękuję !!!!
Ragù alla Bolognese
Mozna zrobic duzo i zamrozic - trzyma sie znakomicie.
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lzyki masla
2 lyzki cebuli pociapanej w kostke
2 lyzki lodygi selera w male krazki
1 marchewka pokrojona w male krazki
350 g mielonej albo siekanej wolowiny. Mozna tez mieszac, np. 100 g
wieprzowiny i 250 g wolowiny, byle nie za tlustej...
sol do smaku
1/2 szklanki mleka
1 szklanka wytrawnego bialego wina
1/4 lyzki mielonej galki muszkatlowej
co najmniej 1 duza puszka (ok. 500g) pomidorow, jesli cale to pociapac na
kawalki. Mozna uzyc swiezych pomidorow obranych ze skorki i z wyjetymi
nasiennikami (nasiona pomidorow sa kwasne...) Ile kto lubi, ale bez przesady
1/2kg makaronu (spaghetti, rigatoni, farfalle, fettucine, tagliatelli - wsio
ryba, co kto lubi.)
2-3 lyzki swiezo startego sera parmezan.
Grzanki: bulka paryska, maslo, pare zabkow czosnku przepuszczonych przez
praske, bazylia suszona albo jakie inne podchodzace ziele.
W duzym garnku rozgrzac maslo i oliwe na malym ogniu (mozna uzyc albo tylko
maslo albo samo oliwe - dac wtedy 4 lyzki) dodac cebule i dusic na malym
ogniu az bedzie dobrze szklista (bron boze nie przypalac i nie brazowiec bo
bedzie gorzka.) Dodac seler i marchewke i poddusic przez 3-4 minuty. Dodac
mielone, posolic i poddusic dopoki mieso nie zacznie lekko brazowiec. Dodac
wino, troche zwiekszyc plomien i dusic czesto mieszajac az wino wyparuje.
Zmniejszyc plomien, dodac galke muszkatlowa i mleko i dusic czesto mieszajac
az mleko wyparuje. Dodac pomidory i dobrze wymieszac. Zagotowac,
zmniejszyc plomien na bardzo maly - jak najmniejszy - przykryc i gotowac
przez 3-4 godziny mieszajac od czasu do czasu. Dosolic do smaku. (Gotuje
sie to praktycznie samo na b. malym ogniu.)
Bulke pokroic na niezbyt cienkie kromki albo wzdloz. Maso zmieszac z
czosnkiem i posmarowac bulke ta mikstura. Posypac zielskiem i wlozyc do
srednio nagrzangeo piecyka i piec az grzanki beda koloru zlotego i chrupiace.
Makaron ugotowac "al dente", wrzucic do duzej miski, posypac tartym
parmezanem i dobrze wymieszac. Porozkladac na talerze, polac sosem i jesc z
grzankami i jakas malo wymyslna salata.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|