Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.stw-bonn.de!news.netcolog
ne.de!newsfeed-fusi2.netcologne.de!feeder.erje.net!border1.nntp.ams.giganews.co
m!border2.nntp.ams.giganews.com!nntp.giganews.com!feeder1.cambriumusenet.nl!fee
d.tweaknews.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.c
om!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Thu, 8 Apr 2010 17:12:01 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 39
Message-ID: <lpdfm7634trx$.1bgfy1gxkbyx4$.dlg@40tude.net>
References: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl> <hpievn$ioi$1@news.onet.pl>
<iy86aa0w3fd$.1o244lym0sjx9.dlg@40tude.net> <hpio93$lh5$1@news.onet.pl>
<1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net>
<hpjb48$9tl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: affc186.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1270739697 8636 95.49.132.186 (8 Apr 2010
15:14:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Apr 2010 15:14:57 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327709
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 8 Apr 2010 03:10:54 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 7 Apr 2010 22:00:29 +0200, Stokrotka napisał(a):
>>
>>>>> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
>>>>> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
>>>>
>>>> Ignorantka.
>>>
>>> Ona ma rację.
>>> Czosnek ,w wysokiej temperatuże potrafi zgożknieć.
>>> Dlatego bezpiecznie i smacznie jest dodawać czosnek na samym końcu.
>>
>> Nieprawda, czosnek podsmaża się na złoto i dokładnie wtedy wrzuca
>> pomidory.
>> Tylko ignoranci go duszą równocześnie z pomidorami, a to nie wszystko
>> jedno. Smak podsmażonego na złoto czosnku jest PODSTAWĄ dobrze wykonanego
>> dania. Ale rozumiem, że nie każdy potrafi uchwycić moment zezłocenia
>> czosnku, do tego trzeba mieć po prostu to "coś". Podobnie ignoranci nie
>> potrafią podsmażyć na oliwie papryki w proszku dla wydobycia koloru i przy
>> tym jej nie skarmelizować... To samo, co z czosnkiem - smak papryki
>> posdsmazonej chwilę w tłuszczu jest niesamowity. No ale po co, przecież
>> można wrzucić wzystko hurtem do duszonki niczym na bigos. Istna
>> profanacja.
>
> Bo wyciąg z papryki trzeba robić na smalcu wieprzowym, a na oliwie czy oleju
> to z braku laku...
Niekoniecznie. Włosi, Grecy i w ogóle w rejonie Morza Śr. prawie nie używa
się smalcu wieprzowego, lecz oliwy. Co innego na Węgrzech np.
> Musi być na małym ogniu i trzeba mieć przygotowany
> przecier lub koncentrat pomidorowy, który zasmaża się po papryce i którym
> natychmiast obniża sie temoperaturę patelni.
Ale też zarówno czosnek jak i paprykę podsmaża się krótko i trzeba mieć
dobre wyczucie, aby wiedzieć, kiedy dość.
|