Data: 2000-02-20 13:32:40
Temat: Re: Spaghetti
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Spaghetti
> carbonara zrobione z makaronu malma z dodatkiem margaryny i sera
> warminskiego, bedzie pewnie nadal spaghetii carbonara, ale tez nie
> bedzie wiele przypominac oryginalnej wloskiej potrawy.
>
> Wladyslaw
Troche obrazasz malme :)) Nie jest to na pewno ideal ale wsrod polskich
makaronow niewatpliwie nr 1. Na pewno zly jest makaron lubelski (zly tzn.
mam na ,mysli, ze "nie wloski") i mnostwo innych. Malma naprawde ma dobre
technologie (Barilla ma tam spore udzialy). Ja osobiscie staram sie kupowac
wloskie makarony, ale tu tez sie mozna naciac niezle. Szczegolnie "polecam"
greckie badziewie pod nazwa Melissa :)
Zreszta jesli chodzi o makarony to mam tu swoje przykre doswiadczenia z
goscmi w restauracji. Tak sie sklada, ze wprowadzilem do menu mnostwo
makaronow i nawet sobie nie wyobrazacie ile bylo pretensji o niedogotowany,
twardy makaron. A to byl po prostu oryginalny wloski ugotowany "al dente".
Do wielu nie trafialy tlumaczenia, ze tak ma byc :)) Doszlo do tego, ze
mialem 2 rodzaje spaghetti : wloski i malme. I byly 3 kategorie gosci
(trzeba bylo uwaza co sie komu daje i pamietac) : jednym sie dawalo wloski
makaron ugotowany al dente, drugim polski ugotowany normalnie czyli wg.
czasu na opakowaniu a trzecim polski gotowany 2-3 minuty dluzej aby byl
bardzo miekki.
Przemyslaw Koziarski
|