Data: 2007-11-14 21:54:59
Temat: Re: Spaghetti BEZ pomidorów i śmietany
Od: Joanna Konopka <j...@j...plus.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Fishman wrote:
> Witam!
>
> Pytanie w ramach kuchni dla alergików.
> Jaki sos do spaghetti nie wymagający dodatku pomidorów i śmietany? Może jakaś
> wariacja pesto? Szpinak? Duże ilości sera też odpadają.
>
> Fishman
>
Ja robie na kilka sposobow:
1. Sos serowo-pieczarkowy.
Nie wiem czy dobry dla Ciebie, bo wymaga serka Philadelphia
Pieczarki podsmazyc z cebulka
Dorzucic serek
Podgrzac, az serek sie rozplynie
Polac makaron
2. Sos krewetkowy
Na oliwie podsmazyc cebulke i czosnek
Zalac rosolem, przyprawic, dodac np papryke, pomidory, szparagi czy na
co tam kto ma ochote. Dusic z pol godzinki
Na osobnej patelni usmazyc krewetki na masle
Dodac pod koniec duszenia do sosu
Podawac z makaronem
3. Podsmazyc bekon i cebulke. Ja dodaje pieczarki, papryke, zielony
groszek, szparagi, cukinie, pomidory w zaleznosci od rodzaju makaronu i
tego na co mam ochote.
Podsmazyc i wymieszac z makaronem. Polac jajkiem. Poczekac moment az sie
zetnie.
Kazdy z przepisow doprawiamy wg uznania. Pieprz, papryka, bazylia,
oregano, pietruszka (uwielbiam i dodaje do wszystkiego :)
Smacznego
Joasia
|