Data: 2010-10-29 04:11:58
Temat: Re: Spicie......
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Fragile" <s...@o...pl> wrote in message
news:krzw03dt51sl.5eu8t8mod69u$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 28 Oct 2010 23:31:28 +0200, Veronika napisał(a):
>
>> Użytkownik "Paweł" <z...@...ll> napisał w wiadomości
>> news:iacmpq$uva$1@news.onet.pl...
>>
>>>> No to zapiekane ziemniaczki. Z piekarnika.
>>>> Maggi też śmierdzi.
>>>
>>> Ale nie tak jak frytki.
>>> Albo brokuły. Zwłaszcza w przecierze dla niemowląt. Niuniusiowi też
>>> zupełnie nie pasowało - wywaliłem słoiczek do kosza :)
>>
>> No to obierz kilka ziemniaków, pokrój w niezbyt cienkie plasterki, ułóż
>> na
>> blasze, posyp pokrojoną cebulą, białym pieprzem, wiórkami masła, blachę
>> szczelnie nakryj folią aluminiową i do piekarnika na godzinę (200
>> stopni).
>>
>>
>>> Mnie jakoś nigdy. No niestety, przyrządzone mięso świetnie pachnie i
>>> jest
>>> smaczne.
>>
>> Tak naprawdę to najłatwiej upiec jakieś mięso. Mało zmywania i piecze się
>> samo.
>> Wystarczy kawałek schabu bez kości, trzeba zrobić w nim nożem dziurę, w
>> środku, napchać tam suszonych śliwek, posmarować olejem, posypać
>> przyprawami, solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, czym tam lubisz,
>> owinąć
>> folią aluminiową i na noc do lodówki.
>> Później wystarczy wyjąć, zapakować w rękaw z folii do pieczenia, dolać
>> oleju
>> i wody i na blachę lub do żaroodpornego naczynia i piecze się samo ok.
>> 1,5
>> godziny (180 stopni). Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia można
>> zwiększyć temperaturę i rozciąć rękaw żeby schab się zrumienił. I już.
>>
>> Jeśli lubisz zupy, to możesz ugotować jakąś na dwa dni i też obiad z
>> głowy.
>>
> No już cicho, ciiicho, bo trzeci raz do lodówki nie polezę... :)
>
> Pozdrawiam,
> M.
Są takie potrawy dojrzewające jak bigos - zupa ziemniaczana z serem wędzonym
lub boczkiem wędzonym, zupa grzybowa, leczo. No i paella - coraz
smaczniejsza w miarę ubywania.
|