Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!newsfeed
.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spoznione, ale bardzo, bardzo szczere!!! (tort dla Mechci)
References: <9q4r7o$3s5$1@sunsite.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 34
Date: Thu, 11 Oct 2001 14:01:43 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1002834107 4.33.132.12 (Thu, 11 Oct 2001 14:01:47 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Oct 2001 14:01:47 PDT
X-Received-Date: Thu, 11 Oct 2001 14:01:47 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:74587
Ukryj nagłówki
"Bożena" wrote:
> Tort "Seklicza" dla Mechci :o)))
>
> Ciasto:
> 500 gr margryny
> 5szkl maki
> 1 szkl wody
>
> Krem:
> 400 gr masla (nie margaryny)
> 1 puszka kondensowanego mleka z cukrem
>
> Make + margaryne (scieram na tarce o dzych oczkach) + wode - zagniesc ciasto
> (nie powinno sie kleic do rak). Podzielic na 11 czesci, upiec 11 blinow na
> delikatnie zolty kolor. Wykorzystuje do tego dno od formy do pieczenia.
> Trzeba uwazac, bo wychodza bardzo kruche i delikatne, lekko pekaja i lamia
> sie.
>
> Miekkie maslo dobrze ubic mikserem z mlekiem (jak ktos ma ochote moze dodac
> jakis zapach). 10 blinow przekladamy kremem, obmazujemy caly tort i
> posypujemy startym na tarce 11 blinem. Na jakies kilka godzin trzeba
> wstawic do lodowki.
>
> Tort nie jest ani slodki, ani bardzo maslany, jest poprostu pyszny :o)))))
Bozenko, koniecznie musze to zrobic, ale mam pytania: co rozumiesz przez
bliny? Z tego co widze, to jest to kruche ciasto (bez jajek?) Czyli
ciasto bedzie kluchowate, geste, a nie lejace sie jak na nalesniki,
zgadza sie? Czyli wygniatasz tym ciastem dno jakiejs formy, jak na
tarte? Czy moze rozwalkowujesz te 11 czesci? Jak goracy piec i jak dlugo?
Magdalena Bassett
|