Data: 2001-02-06 14:07:22
Temat: Re: Sprzed do fondue
Od: "Gandalf" <G...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Anna Pawłowska-Pojawa" <A...@p...com.pl> wrote in message
news:067b01c0904b$527b4090$600a0a0a@pap...
> Co to jest KNO3?
> Chemiczna ignorantka
Azotan potasu. W kuchni dodaje się do mięs w celu uzyskania "żywej",
czerwonej barwy i aby zapobiec rozwojowi bakterii gnilnych. Rozkłada
się na KNO2 - azotyn potasowy, mający działanie rakotwórcze.
W rolnictwie nawóz roślinny, jak się nie przesadzi z ilością, to marchewka
nie będzie miała rakotwórczych azotynów.
Na froncie składnik prochu czarnego. Raczej już niestosowanego, bo
wymyślono "lepsze" metody zabijania.
W "młodzieżowych", chemicznych eksperymentach wybuchowo-
rakietowych utleniacz (trzeba do niego dodać paliwo).
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
|