Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Stek
Date: Wed, 15 Mar 2006 08:44:12 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <duq8ua$qhr$2@news.mm.pl> <d5DQf.3321$Px4.254@trnddc04>
<dv7bsq$qof$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
<w...@n...gazeta.pl> <dv8d9j$8nr$1@polsl.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.72.35.5
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1142408659 5335 80.72.35.5 (15 Mar 2006 07:44:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Mar 2006 07:44:19 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263053
Ukryj nagłówki
In article <dv8d9j$8nr$1@polsl.pl>, "Misiek" <p...@g...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-D55B5F.07015515032006@news.gazeta.pl...
> > In article <dv7bsq$qof$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>, "Misiek" <p...@g...pl>
> > wrote:
> >
> > > Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w
> wiadomości
> > > news:d5DQf.3321$Px4.254@trnddc04...
> > >
> > > >
> > > > Wziac gruby kawalek wolowej poledwicy bez kosci - to co sie nazywa po
> > > > angielsku "boneless rib eye steak" a chyba "antrykot" po PL.
> > >
> > > Stek to stek, antrykot to antrykot, a poledwica wolowa to poledwica
> wolowa
> > >
> > > I chocbys bardzo chcial to z poledwicy wolowej nmie zrobisz steku (ani z
> > > poledwicy wolowej nmie zrobisz antrykotu)
> >
> > Antrykot i polędwica to fragmenty tuszy wołowej.
> > Stek to sposób przyrządzenia. Więc jak najbardziej z polędwicy może być
> > stek.
> >
> > Władysław
>
> A czytales to co napisalem powyzej?
> Zastanow sie na przyszlosc gleboko zanim palniesz nastepne glupstwo
> Z poledwicy wolowej nie zrobisz steku...
> Z polędwicy wolowej mozesz zrobic: bitki, befsztyk, bryzol, bitki, tatara
No to teraz ty piszesz głupstwa. Po pierwsze besztyk (beef steak) to
przecież stek. Najbardziej typowy, klasyczny stek. A na bryzol czy bitki
polędwica jest zbyt dobrym mięsem. Można je oczywiście zrobić i z
polędwicy, ale to marnacja surowca.
Władysław
|