Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebo
ne.net!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Steki - obsesja !
Date: Tue, 23 Oct 2001 10:18:10 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 21
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <9r38kn$5ot$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1003824968 28228726 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76042
Ukryj nagłówki
> Jestem poczatkujacym kucharzyna i probuje od czasu do czasu
> cos upichcic. Uwielbiam krwiste steki - ale co z tego jak nie potrafie
> ich nalezycie przyrzadzic. Probowalem na rozne sposoby.
> wynik - zawsze podeszwa! Co robie nie tak?
> Moze mieso??? Kupuje w Intermarhe takie gotowce na tackach.
> Probowalem juz solic, sola zmiekczajaca mieso, nie solilem,
> przewracalem co 30 sek. nie przewracalem, wszystko nadaje sie
> do zjedzenia ale nie jest to, to co, dobry krwisty stek w restauracji.
> Moze ktos z was zna jakis uniwersalny sposob na dobry,miekki,
> krwisty stek polany wspanialym aromatycznym sosikiem
> pieprzowym?
najważniejsze jest dobre mięso. Potem dobre mięso a na końcu dobre
mięso. Kładziesz (nie przyprawione) na gorącą patelnię, ale naprawdę
gorącą i smażysz najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Jak długo:
zależy od grubości i tego, jak żywe ma to na talerzu być.
Możliwe, że masz za lekką patelnię i ci się mięsko zlewa.
Waldek
|